Herrgårdens historia

Det arv vi har att förvalta präglas då som nu av företagsamhet, framtidstro och växtkraft. Då ett hem värdigt en träpatron och hans familj. I dag ett offentligt rum för möten, trivsel, avkoppling och odlandet av nya kunskaper.

Vägen från träpatronsbostad till konferenshotell

Aldrig i sin vildaste fantasi kunde väl träpatronen Johan Carl Kempe ha föreställt sig att det herresäte han uppförde år 1853 skulle utvecklas till den konferensanläggning som Söråkers Herrgård är i dag. Undrar vad han skulle tycka egentligen om han fick ta del av dagens verksamhet i herrgården? Vi tror att han skulle känna stolthet.

Träpatron med handlingskraft anlade herrgården.

Johan Carl Kempe var en kraftfull man. Han drog sig inte för hårt kroppsarbete, besvärliga resor eller långa dagar på firmans kontor. En ovanlig rörlighet, handlingskraft och vigör präglade hans gärning. Fortfarande vid god vigör gifte han sig med sin tredje fru vid femtio års ålder. Totalt fick J.C. Kempe tretton barn.

Hans rättskänsla och hederlighet som affärsman var höjda över alla tvivel. Och han hade näsa för affärer, hans norrländska trävaruintressen blev en del av grunden för den blivande Mo och Domsjö-koncernen.

Under de sju år familjen Kempe bodde på Söråkers Herrgård anlades ett orangeri, köksträdgårdar och en så småningom mycket imponerande granhäck.

Herrgårdsparken växte fram under jägmästarens förvaltning

När överjägmästare Axel Fredrik Kjellerstedt och hans familj sedan köpte den vackra herrgården med trädgårdar och jordbruk flyttade de in med en stor stab av pigor, drängar och övrigt tjänstefolk. Under den tid Kjellerstedt ägde och förvaltade egendomen påbörjades anläggningen av den stora herrgårdsparken och det berättas att kung Oscar II planterade en avenbok här.

Flotta fester när grosshandlaren höll hov

historia söråkers herrgård

Söråkers Herrgård förvärvades vid Axel Fredrik Kjellerstedts bortgång 1907 av grosshandlaren Algot Löfgren. Denne hade genom framgångsrika affärer inom rederi- och trävarubranschen blivit mångmiljonär och herrgården blev under en tid känd för sina flotta fester. Som arbetsgivare var herr Löfgren mycket omtyckt. Som enskild person vänfast och vinnande. När tiderna förändrades dramatiskt, till stor del beroende på råvarubrist, och Löfgren tvingades sälja fastigheten slöts cirkeln. Seth Kempe, sonson till J.C. Kempe, köpte fastigheten.

Donation från Norrlandspatriot lade grunden till trädgårdsskola

trädgårdsskola söråker

Seth Kempe var Norrlandspatriot med ljus tro på det norrländska jordbrukets möjligheter. Genom anläggning av försöksfält och anställning av agronomer i syfte att experimentera fram ändamålsenliga utsäden för norrländska förhållanden bidrog han till utvecklingen av stråstyva, halmrika havresorter. Kempe var också väl medveten om sitt sociala ansvar och skydde inte kostnader när det gällde att minska sina anställdas risker för ohälsa och olycksfall. Han hjälpte med stor generositet enskilda, principiellt i första hand norrlänningar, och institutioner under förbehåll att hans namn inte skulle nämnas.

Kort efter att ha köpt Söråkers Herrgård donerade han den till staten tillsammans med en ansenlig summa pengar med avsikten att fastigheten skulle utgöra centrum för en trädgårdsskola. En idé som realiserades 1932.

Norrlands Trädgårdsskolas verksamhet fortgick fram till mitten av 1960-talet och under drygt tre decennier upptog skolan stora delar av markområdena i centrala Söråker. Över femtio mer eller mindre exotiska träd och buskar i herrgårdsparken vittnar i dag om trädgårdsskolans verksamhet.

Död träpatron påverkade herrgårdens utveckling till stiftsgård

Tro det eller ej: Trots att han varit död i nästan ett sekel fick J.C. Kempe möjlighet att påverka Söråkers Herrgårds utveckling till Stiftsgård i slutet av 1960-talet, maken till handlingskraft får man leta efter. Ett betydande stöd från Stiftelsen J.C. Kempes minne och AMS bidrog till genomförandet av en omfattande renovering av herrgården med flyglar samt nybyggnad av matsal och gästavdelning. Stiftsgården invigdes den 1 juni 1971.

Historia möter nutid i dagens konferensanläggning

Vi knyter ihop säcken och förvaltar med omsorg arvet efter ett gäng handlingskraftiga hedersknyfflar som alla på sitt sätt bidragit till utvecklingen av Söråkers Herrgård. Historia möter nutid i en modern konferensanläggning med rum för företagsamhet, framtidstro och växtkraft. Söråkers Herrgård ger förutsättningar för odlandet av nya kunskaper och utveckling, trivsel, avkoppling samt näring för kropp och själ. Ägare är i dag Folkets Hus & Park.

För oss på Xpansion Affärspartner är det viktigt att mötas i en miljö som är personlig, varm och omtänksam. Där deltagaren kan känna sig trygg och där service och kvalité har högsta status. Vi har varit kunder på Söråkers Herrgård under en lång tid och här uppfyller man alla våra krav och behov. Vi kan varmt rekommendera stället till andra som söker kvalité i kombination med det personliga.
Anders Wiik, Xpansion Affärspartner AB
Pingsthelgen 2017 gifte vi oss i trädgården på Söråkers Herrgård för att sedan fortsätta festligheterna inomhus. Att ha hela bröllopssällskapet samlat även till dagen efteråt var viktigt för oss. Personalen på Herrgården var lyhörda och kom med tips och idéer på hur helgen skulle bli allt det vi önskade. Vi, liksom våra bröllopsgäster, är mycket nöjda med helgen!
Linda & Kent
Jag reser mycket och har bott hos er ett flertal nätter. Bra rum, god service och fantastisk mat. Jag kan varmt rekommendera Söråker till kollegor som behöver övernattning i Sundsvallstrakten.
Lennart
Vi hade en fantastiskt bröllopshelg! Det var proffsigt och vänligt bemötande av Maria på herrgården från dag 1 när vi började planera vårat bröllop. Ingenting var omöjligt att fixa, inte ens ändringar i sista sekund. Lokalerna i herrgården är jättefina och mysiga. På bröllopsdagen tog herrgården hand om allt och vi kunde bara njuta av vår dag, den goda maten och underhållningen. Tack alla på Söråkers Herrgård för en rock 'n roll kväll!
Sofia & Lars
Vår bröllopsdag inramades med guldkant och med en atmosfär som både kändes hemtrevlig och storslagen på samma gång. Tusen tack till er fantastiska människor som arbetar på Herrgården. Fem plus av fem möjliga!
Makarna Jonsson

Bokningsförfrågan

Välkommen att göra din bokningsförfrågan nedan eller ring oss på telefon 060-408 40.

Förfrågan gäller*

Boende
Bordsbokning

Kontaktperson

Ange vilket evenemang eller aktivitet som du är intresserad av.
Ange gärna era tankar och idéer om er fest/bröllop i meddelanderutan.


Detta är en förfrågan. Du kommer att få en bekräftelse per e-post på att förfrågan är mottagen. Vi återkommer till dig inom kort.